Geestverruimende beperking

Uit alle macht probeer je te komen tot een oplossing, iets vernieuwends of iets creatiefs. Alles kan. En juist door de oneindigheid aan mogelijkheden loop je vast. Maar er is iets dat je kan helpen in al deze situaties.

Het klinkt zo onwaarschijnlijk en paradoxaal. Toch is het een fenomeen waar zowel kunstenaars als innovatieve pioniers gebruik van maken, bewust of onbewust. Maar niet alleen zij; we doen het allemaal. Zo maakte Philip Akkerman 3000 zelfportretten. Juist door zich te beperken tot zo’n specifiek domein, kon hij iets samenhangends maken. Iets wat 3000 keer verschillend is van een en dezelfde beperking, het zelfportret.

“Door mezelf te beperken tot dit genre, heb ik de vrijheid gevonden en kan ik eindeloos variëren.”

Philip Akkerman

Een geestverruimende beperking, dat is hoe ik het noem. Jezelf beperken in een situatie vol mogelijkheden, om zo je geest te dwingen aan mogelijkheden te denken die verder reiken dan alleen het voor de hand liggende.

Van alle tijden

In het bedrijfsleven wordt hier ook steeds meer dankbaar gebruik van gemaakt. Je vindt het terug in verschillende vormen en je kunt het principe noemen zoals je wilt. Een zogenaamde ‘heisessie’ zou je zelfs al als een lichte variant kunnen zien. Je beperkt jezelf enkel tot een hutje en onttrekt je van digitale middelen. Je móet nu wel anders denken dan dat je achter je bureau zat: je bent immers beperkt in middelen zoals het internet.

En eigenlijk heeft iedereen er dagelijks mee te maken in grote of kleine mate. Al is het maar in de vorm van een lekke band. Je vervoersmiddelopties zijn nu beperkt, dus hoe ga je nu op tijd op locatie komen? Of je geld is op, maar je wilt toch erg graag een nieuwe broek. Wat doe je?

Zo zijn er veel meer voorbeelden, waarvan veel waar we ons niet bewust van zijn. Daag jezelf dus uit, beperk jezelf eens bewust en ontdek hoe vindingrijk je geest is!

— Yorinde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *